Αμνιοπαρακέντηση

Τι είναι η αμνιοπαρακέντηση;

Η αμνιοπαρακέντηση είναι μια εξέταση που μπορεί να προσφερθεί στις εγκύους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να ελέγξουν εάν το μωρό τους έχει μια γενετική διαταραχή, όπως το σύνδρομο Down. Περιλαμβάνει την αφαίρεση και εξέταση ενός μικρού δείγματος κυττάρων από το αμνιακό υγρό, που περιβάλλει το έμβρυο στη μήτρα.

Η αμνιοπαρακέντηση προσφέρεται μόνο αν υπάρχει υψηλός κίνδυνος για το μωρό
που μπορεί να οφείλεται σε ενδείξεις όπως:

    • προηγούμενη εξέταση του προγεννητικού ελέγχου που έχει δείξει ότι ίσως υπάρχει
      γενετικό πρόβλημα, όπως σύνδρομο Down ή δρεπανοκυτταρική αναιμία
    • προηγούμενη εγκυμοσύνη με τα παραπάνω προβλήματα
    • οικογενειακό ιστορικό γενετικού συνδρόμου, όπως κυστική ίνωση

Πώς πραγματοποιείται;

Η αμνιοπαρακέντηση πραγματοποιείται συνήθως μεταξύ της 15ης και 20ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, αλλά και αργότερα αν κριθεί απαραίτητο. Αν και μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών της αμνιοπαρακέντησης και συνήθως αποφεύγεται.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, μια μακριά, λεπτή βελόνα εισάγεται στο κοιλιακό τοίχωμα, και καθοδηγείται από μια εικόνα υπερήχων. Η βελόνα έχει περάσει μέσα στο αμνιακό σάκο που περιβάλλει το έμβρυο και ένα μικρό δείγμα του αμνιακού υγρού αφαιρείται για ανάλυση.
Η αμνιοπαρακέντηση συνήθως δεν περιγράφεται ως επώδυνη. Μερικές γυναίκες περιγράφουν ότι βιώνουν πόνο παρόμοιο με πόνο περιόδου ή αίσθημα πίεσης όταν η βελόνα έχει αφαιρεθεί.

Πότε είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα ;

Τα πρώτα αποτελέσματα της ανάλυσης πρέπει να είναι διαθέσιμα εντός τριών εργάσιμων ημερών, με μια μέθοδο που αποκλείει τα σύνδρομα Down, Edwards ή Patau. Τα τελικά αποτελέσματα χρειάζονται περίπου δύο με τρεις εβδομάδες. Εάν το τεστ δείχνει ότι το μωρό σας έχει μια σοβαρή κληρονομική ή γενετική διαταραχή, οι επιπτώσεις θα συζητηθούν πλήρως μαζί σας, για να εξετάσετε τις επιλογές σας προσεκτικά.

Υπάρχουν κίνδυνοι ;

Πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε αμνιοπαρακέντηση, πρέπει να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους και επιπλοκές. Ένας από τους κύριους κινδύνους που συνδέονται με την αμνιοπαρακέντηση είναι η αποβολή. Αυτό εκτιμάται ότι συμβαίνει περίπου στο 1% των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε αμνιοπαρακέντηση. Ελλοχεύουν επίσης κάποιοι άλλοι κίνδυνοι, όπως η μόλυνση ή πιθανότητα επανάληψης της διαδικασίας, διότι δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί με ακρίβεια το πρώτο δείγμα που αφαιρέθηκε. Ο κίνδυνος επιπλοκών επίσης είναι μεγαλύτερος αν η αμνιοπαρακέντηση γίνει πριν από την 15η εβδομάδα της κύησης.

Tι  εναλλακτικές  έχω;

Μια εναλλακτική λύση για την αμνιοπαρακέντηση είναι η δειγματοληψία χοριακών λαχνών (CVS). Πρόκειται εξέταση κατά την οποία αφαιρείται ένα μικρό δείγμα κυττάρων από τον πλακούντα (το όργανο που συνδέει την παροχή αίματος της μητέρας με το αγέννητο μωρό) για εξέταση. Διεξάγεται συνήθως μεταξύ της 11ης και 14ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης.
Με CVS, ο κίνδυνος αποβολής είναι περίπου 1-2%, δηλαδή ελαφρώς υψηλότερος από τον κίνδυνο της αποβολής από αμνιοπαρακέντηση. Ωστόσο, καθώς η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, θα έχετε περισσότερο χρόνο για να εξετάσετε τα αποτελέσματα.
Ο ιατρός σας θα σας συμβουλεύσει και ανάλογα με την περίπτωση θα σας συστήσει και την κατάλληλη μέθοδο.