Εγκυμοσύνη Άνω των 35 ετών

Βρίσκονται όλες οι εγκυμονούσες άνω των 35 σε υψηλό κίνδυνο επιπλοκών;

Μια 20χρονη γυναίκα έχει μία στις 2000 πιθανότητες να συλλάβει παιδί με σύνδρομο Down. Αυτή η πιθανότητα αυξάνει δραματικά με την ηλικία για να φτάσει τη μια στις 350 στην ηλικία των 35, τη μια στις 100 στην ηλικία των 40 και την μια στις 30 στην ηλικία των 45.

Υπάρχουν πολλές γενετικές ανωμαλίες που μπορεί να εμφανίσει ένα παιδί, κάποιες είναι μικρής σημασίας και κάποιες μπορεί να αποβούν μοιραίες, αλλά ο λόγος για τον οποίο το σύνδρομο Down έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι γιατί κάποια μωρά με σύνδρομο Down θα έχουν πλήρως φυσιολογικούς υπερήχους.

Γι’ αυτό τον λόγο, οι γυναίκες άνω των 35 υποβάλλονται σε επιπλέον τεστ για πιθανές χρωμοσωμικές  ανωμαλίες συμπεριλαμβανομένου ειδικές εξετάσεις αίματος και λεπτομερείς υπερήχους. Υπάρχει επίσης το νεότερο τεστ DNΑ, που ελέγχει το εμβρυακό DNA στο αίμα της μητέρας για σύνδρομο Down και μερικές άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες με μεγάλα ποσοστά ακρίβειας. Αυτό η εξέταση μπορεί να διεξαχθεί από τις 10 βδομάδες του εμβρύου και μπορεί να προβλέψει και το φύλο του μωρού.

Αν κάποιο από τα τεστ δείξει μεγάλες πιθανότητες για σύνδρομο Down ή για άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες υπάρχει η δυνατότητα για πιο ενδελεχή έλεγχο όπως η αμνιοκέντηση και η δειγματοληψία χοριακής λάχνης, που θα έχουν σίγουρα αποτελέσματα. Και ναι υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία οι οποίοι σχετίζονται με την ηλικία που μπορούν να αποτελέσουν  βάσιμες ανησυχίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι έγκυες γυναίκες παρακολουθούνται για μια πληθώρα καταστάσεων που μπορούν να βλάψουν τη μητέρα και το μωρό, όπως ο διαβήτης και / ή υψηλή πίεση του αίματος. Οι γυναίκες άνω των 35 ετών έχουν επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα, καθιστώντας απαραίτητη τη καισαρική τομή, να έχουν προδρομικό πλακούντα  ή προεκλαμψία και να έχουν αποτυχημένες εγκυμοσύνες.

Μια γυναίκα που έχει οποιεσδήποτε  προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις, εκτός του ότι είναι σε προχωρημένη ηλικία θα παρακολουθείται πιο στενά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.