Εγκυμοσύνη & αλλαγές

Τι αλλαγές θα παρατηρήσω στο σώμα μου κατά τη
διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Στήθος:

Νωρίς στην εγκυμοσύνη θα αισθάνεστε μαλακό και ίσως μεγαλύτερο το στήθος σας. Καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά και το στήθος προετοιμάζεται για το θηλασμό, γίνεται ακόμα μεγαλύτερο και μπορεί να διαρρεύσει μια πρώιμη μορφή του γάλακτος που ονομάζεται πρωτόγαλα. Φροντίστε να φοράτε ένα σουτιέν με καλό κράτημα που παρέχει άνεση και υποστήριξη.

Συμφόρηση:

Ο αυξημένος όγκος αίματος της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε συμφόρηση και ρινική καταρροή. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι φυσιολογικού ορού για να καθαρίσετε τη βλέννα.

Συχνουρία:

Το αυξημένο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ασκεί περισσότερη πίεση στα νεφρά. Επίσης, αργότερα στην εγκυμοσύνη το βάρος του μωρού στην κύστη σας αυξάνει ακόμα περισσότερο στην πίεση, και σας κάνει να νιώθετε σαν να χρειάζεται να επισκέπτεστε συνέχεια την τουαλέτα.

Στόμα και δόντια:

Το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον ασβέστιο για το μωρό. Αν δεν το προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας, θα απορροφηθεί από τα οστά και τα δόντια. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι τα ούλα σας ματώνουν πιο εύκολα, χάρη στις ορμόνες της εγκυμοσύνης. Ελέγξτε τα δόντια και τα ούλα σας νωρίς στην εγκυμοσύνη (χωρίς ακτινογραφίες, φυσικά), και φροντίστε τα δόντια με τακτικό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος.

Πόνοι:

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τεντώνονται οι αρθρώσεις και οι τένοντες σε όλη την έκταση του σώματός σας, τόσο για να μπορέσει το μωρό να αναπτυχθεί μέσα στην κοιλιά αλλά και για να είναι εφικτός ο τοκετός. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένο άλγος ιδιαίτερα στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα στο ένα ή τα δύο χέρια, που προκαλείται από τη συμπίεση των νεύρων που μεταφέρουν σήματα στο χέρι και τα δάκτυλα. Η λήψη ακεταμινοφαίνης ή ιβουπροφαίνης μπορεί να βοηθήσει, καθώς και η άσκηση. Η ιβουπροφαίνη δεν συνιστάται μετά από 28 εβδομάδες.

Δυσκολία στην αναπνοή:

Μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης σας, με το μωρό να πατά επάνω στο διάφραγμά σας, μπορεί να νιώθετε σαν να μην μπορείτε να πάρετε αρκετό αέρα. Εάν αισθάνεστε άβολα, βρείτε μια θέση που σας επιτρέπει να αναπνέετε πιο βαθιά.

Δυσκοιλιότητα:

Προσπαθήστε να αποφύγετε την υπερβολική προσπάθεια, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αιμορροΐδες. Αντ” αυτού, ακολουθήστε τις βασικές συμβουλές για τη δυσκοιλιότητα: ασκηθείτε τακτικά, πιείτε άφθονο νερό και εντάξτε τις ίνες στη διατροφή σας.

Κράμπες στο πόδι:

Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να προκληθεί από χαμηλό σίδηρο ή κάλιο. Δοκιμάστε να τεντώσετε τα πόδια σας και να ασκηθείτε, καθώς μπορεί να βοηθήσει. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε μια μπανάνα που είναι πλούσια σε κάλιο στη διατροφή σας. Ελέγξτε τα επίπεδα σιδήρου σας και εάν είναι πάρα πολύ χαμηλά, μπορεί να χρειαστείτε ένα συμπλήρωμα σιδήρου.