Στάδια Εγκυμοσύνης

6 – 8 Εβδομάδων

Η καρδιά του χτυπάει περίπου 100 με 160 φορές το λεπτό – σχεδόν δύο φορές πιο γρήγορα από τη δική σας – και το αίμα αρχίζει να ρέει μέσα στο σώμα του.. Επίσης σχηματίζεται η υπόφυση του εγκεφάλου, οι μύες του, και τα οστά. Αν και είναι μόλις και μετά βίας λίγο πάνω από 2,5 εκατοστά και ζυγίζει λιγότερο από 8 γραμμάρια, το μωρό σας έχει πλέον ολοκληρώσει το πιο κρίσιμο μέρος της ανάπτυξής του. Αυτή είναι η αρχή της λεγόμενης εμβρυϊκής περιόδου, ένα διάστημα κατά το οποίο οι ιστοί και τα όργανα στο σώμα του ωριμάζουν πολύ γρήγορα.

Τα ζωτικά όργανα – συμπεριλαμβανομένων και των νεφρών, του εντέρου, του εγκεφάλου, του ήπατος είναι στη θέση τους και αρχίζουν να λειτουργούν, αν και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε όλη την εγκυμοσύνη σας. Τα άκρα του μωρού σας μπορούν να λυγίσουν τώρα. Το περίγραμμα της σπονδυλικής στήλης του είναι σαφώς ορατό μέσω του διαφανούς δέρματος του. Το μέτωπο του μωρού σας διογκώνεται και προσωρινά με την ανάπτυξη του εγκεφάλου βρίσκεται πολύ ψηλά στο κεφάλι του, το οποίο μετρά το μισό μήκος του σώματός του. Στις επόμενες εβδομάδες, το μωρό σας θα διπλασιαστεί σε μέγεθος.

10 – 14 Εβδομάδων

Tο μωρό σας αποκτά αντανακλαστικά. Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών του θα αρχίσουν σύντομα να ανοίγουν και να κλείνουν, τα μαλλάκια του μεγαλώνουν, οι μύες των ματιών του σφίγγουν, το στόμα ανοιγοκλείνει κάνοντας τη κίνηση του πιπιλίσματος. Το έντερό του θα αρχίσει να κινείται στην κοιλιακή χώρα, και τα νεφρά του θα αρχίσουν να λειτουργούν με την έκκριση ούρων στην ουροδόχο κύστη.

Εν τω μεταξύ, τα νευρικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται γρήγορα στον εγκέφαλο του μωρού σας. Το πρόσωπό του μοιάζει αναμφισβήτητα ανθρώπινο. Τα μάτια του έχουν μετακινηθεί από τις πλευρές στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού του, και τα αυτιά του είναι ακριβώς εκεί που θα έπρεπε να είναι. Το μωρό σας τώρα είναι μόλις πάνω από 5 εκατοστά σε μήκος. Τα δακτυλικά αποτυπώματα έχουν διαμορφωθεί στα μικροσκοπικά χέρια του μωρού σας, οι φλέβες και τα όργανά του είναι σαφώς ορατά μέσα από το λεπτό δέρμα του, και το σώμα του μεγαλώνει και αρχίζει να καλύπτει τη διαφορά με το κεφάλι του, που μέχρι τώρα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο. Εάν έχετε κορίτσι, έχει ήδη περισσότερα από 2 εκατομμύρια ωάρια στις ωοθήκες της.

15 – 20 Εβδομάδων

Η ανάπτυξη των αισθήσεων του μωρού αναπτύσσεται ταχύτατα, με τον εγκέφαλό του πλέον να ορίζει εξειδικευμένους τομείς για την οσμή, τη γεύση, την ακοή, την όραση, και την αφή. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι σε θέση να ακούσουν τη φωνή σας, έτσι μπορείτε να του διαβάζετε ή να του τραγουδάτε με χαρούμενο τόνο.

Το μωρό σας έχει μήκος 15 εκατοστά. Τα χέρια και τα πόδια του είναι στις σωστές αναλογίες μεταξύ τους και με το υπόλοιπο σώμα. Τα νεφρά συνεχίζουν να παράγουν τα ούρα και τα μαλλιά στο τριχωτό της κεφαλής μεγαλώνουν. Μια κέρινη προστατευτική επίστρωση που ονομάζεται σμήγμα σχηματίζεται πάνω στο δέρμα του για να το προστατέψει από διεργασίες
καθαρισμού στο αμνιακό υγρό.

20 – 24 Εβδομάδων

Και τώρα που είναι πάνω από 27 εκατοστά μακρύ και ζυγίζει λιγότερο από ένα κιλό , μπορεί να είστε σε θέση να δείτε την ανησυχία του κάτω από τα ρούχα σας. Τα αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες του, αναπτύσσουν την προετοιμασία για την αναπνοή και τους ήχους τους αντιλαμβάνεται όλο και πιο έντονα. Εξοικειώνεται με δυνατούς θορύβους τώρα – όπως γάβγισμα του σκύλου ή το θόρυβο της ηλεκτρικής σκούπας – και κατά πάσα πιθανότητα δεν το στενοχωρούν όταν τους ακούει έξω από τη μήτρα.

35 Εβδομάδων

Tα οστά στο κρανίο του δεν είναι ενωμένα και πολύ μαλακά, γεγονός που του επιτρέπει να κυκλοφορούν, καθιστώντας έτσι πιο εύκολο γι ‘αυτόν να χωρέσει μέσα από το κανάλι της γέννησης. Αυτά τα οστά δεν συγχωνεύονται εντελώς μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή, έτσι ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί ο εγκέφαλος του και οι ιστοί που επεκτείνονται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας του. Το μωρό σας δεν έχει πολλά περιθώρια για ελιγμούς τώρα που έχει μεγαλώσει.Επειδή νιώθει τόσο άνετα στην κοιλιά σας, είναι πιθανό να μην κάνει τούμπες πια. Τα νεφρά του πλέον έχουν αναπτυχθεί πλήρως, και το συκώτι του μπορεί να επεξεργαστεί ορισμένα προϊόντα αποβλήτων. Οι περισσότερες από τις βασικές φυσικές λειτουργίες έχουν αναπτυχθεί και έχουν πλέον ολοκληρωθεί.

38 Εβδομάδων

Το μωρό σας δεν βλέπει την ώρα να βγει και να γνωρίσει τον «έξω» κόσμο!

40 Εβδομάδων

Το μωρό σας έχει πραγματικά φουσκώσει. Ζυγίζει περίπου 3 κιλά και έχει μήκος πάνω από 48 εκ..

Έχει έναν σταθερό σφυγμό, τον οποίο σύντομα θα είστε σε θέση να εξετάσετε, όταν κρατάτε το χέρι του για πρώτη φορά!

Τα όργανα του έχουν ωριμάσει και είναι έτοιμα για τη ζωή έξω από τη μήτρα.

Αναρωτιέστε τι χρώμα μάτια θα έχει το μωρού σας;

Μπορεί να μην είστε σε θέση να το δείτε αμέσως. Αν θα γεννηθεί με καστανά μάτια, μάλλον θα μείνουν καφέ. Αν είναι γεννημένο με γκρι ή σκούρο μπλε μάτια, μπορεί να μείνουν γκρι ή μπλε ή πράσινα, ή καφέ, από τη στιγμή που γίνει 9 μηνών. Αυτό συμβαίνει γιατί ίριδες ενός παιδιού (το έγχρωμο τμήμα του ματιού) μπορεί να αποκτήσει περισσότερη χρωστική ουσία κατά τους μήνες αφότου γεννηθεί, αλλά συνήθως δεν θα πάρει “ελαφρύτερο” ή πιο μπλε χρώμα.

(Πράσινα και καστανά μάτια έχουν περισσότερη χρωστική ουσία από γκρι ή μπλε μάτια.)