Τοκετός

Πότε είναι πράγματι η ώρα του τοκετού;

Όταν οι συσπάσεις, που μπορεί να έχετε νιώσει περιστασιακά τις προηγούμενες ημέρες, γίνονται συχνές και τακτικές. Επίσης στην περίπτωση που σπάσουν τα νερά ή υπάρχουν αιματηρές εκκρίσεις, ακόμα και χωρίς συσπάσεις.

Τι συμβαίνει κατά την εισαγωγή στο μαιευτήριο;

Το προσωπικό θα πάρει το ιστορικό σας, όπου θα σημειώσουν οτιδήποτε μπορεί να είναι σχετικό με τον τοκετό, όπως εάν παίρνατε κάποια φαρμακευτική αγωγή ή είχατε κάποιο πρόβλημα στην εγκυμοσύνη. Το προσωπικό θα πάρει κάποιες μετρήσεις και θα εξετάσει τη συχνότητα των συσπάσεων, τη θέση και την προβολή του εμβρύου και εάν έχουν σπάσει τα νερά. Στη συνέχεια, θα διαπιστωθεί το μέγεθος της διαστολής. Αφού γίνουν αυτά θα σας συνδέσουν με τον καρδιοτοκογράφο, ένα μηχάνημα που μετράει την καρδιακή συχνότητα του μωρού, αλλά και τις συσπάσεις της μήτρας.

Γιατί πρέπει να κάνω κλύσμα;

Για το έμβρυο για να έχει περισσότερο χώρο και να βγει πιο εύκολα. Επιπλέον, εάν για κάποιο λόγο χρειαστεί να γίνει ο τοκετός με καισαρική τομή, τότε το τελευταίο τμήμα του εντέρου θα πρέπει να είναι καθαρό.

Να κάνω αποτρίχωση στο σπίτι ή στο μαιευτήριο;

Είναι καλύτερο να γίνεται η αποτρίχωση του αιδοίου από το προσωπικό του μαιευτηρίου και με τη χρήση ειδικού αντισηπτικού υγρού για την αποφυγή μολύνσεων.

Θα είναι κάποιος μαζί μου;

Εκτός από τη μαία και το γυναικολόγο, η γυναίκα μπορεί να επιλέξει ένα άτομο που θα της κάνει παρέα και θα βρίσκεται μαζί της στην αίθουσα τοκετού.

Τοκετός σε όρθια ή πλάγια θέση;

Εάν έχουν σπάσει τα νερά και το μωρό είναι σχετικά ψηλά, τότε είναι προτιμότερο να είστε ξαπλωμένη για να αποφύγετε την πιθανότητα πρόπτωσης του ομφαλίου λώρου (να προηγηθεί, δηλαδή, ο λώρος του εμβρύου στο γεννητικό σωλήνα). Εάν, όμως, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα και όλα βαίνουν φυσιολογικά, τότε μπορείτε να στέκεστε, να ξαπλώσετε ή να περπατάτε – ανάλογα με τι από όλα αυτά σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα.

Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να κάνω εσπευσμένα καισαρική;

Αυτό είναι μια απόφαση που ίσως χρειαστεί να πάρει ο γιατρός σας, εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έμβρυο δυσφορεί, αν για κάποιο λόγο δεν υπάρχει διαστολή ή το παιδί δεν μπορεί να βγει φυσιολογικά (όπως όταν έχει γύρω του τυλιγμένο το λώρο).

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η διαστολή;

Δεν υπάρχει κανόνας. Ακόμα και η ίδια γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει εντελώς διαφορετικές συνθήκες στις γέννες της. Αυτό που είναι σχεδόν σίγουρο είναι ότι στο πρώτο παιδί όλη η διαδικασία διαρκεί περισσότερο.

Πώς γίνονται οι τεχνητοί πόνοι;

Εάν τα νερά έχουν σπάσει αλλά δεν υπάρχουν συσπάσεις ή και σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. αν έχουν περάσει αρκετές ημέρες μετά την πιθανή ημερομηνία τοκετού), τότε ο γιατρός προκαλεί τεχνητούς πόνους για να ξεκινήσει ο τοκετός. Αυτό γίνεται με την εισαγωγή ενός κολπικού υπόθετου ή ειδικού gel στον κόλπο ή με την ενδοφλέβια εισαγωγή ορμονών μέσω ορού. Η πρόκληση τοκετού είναι μία ασφαλής δοκιμασία και σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη.