Υπερηχογραφήματα

Το υπερηχογράφημα είναι μια μη επεμβατική διαγνωστική εξέταση, η οποία χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει μια οπτική εικόνα του εμβρύου, του πλακούντα, και της μήτρας, καθώς και άλλων οργάνων της πυέλου. Επιτρέπει στο γιατρό να συλλέξει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο της γκυμοσύνης και την υγεία του μωρού.

Ένα πρώιμο υπερηχογράφημα γίνεται στις 6 έως 10 εβδομάδες για να επιβεβαιωθεί
η εγκυμοσύνη. Επίσης, γίνεται υπερηχογράφημα ως μέρος ενός γενετικού τεστ, όπως η δοκιμασία αυχενικής διαφάνειας, χοριακών λαχνών ή αμνιοπαρακέντηση, ή σε οποιαδήποτε
άλλη στιγμή, αν υπάρχουν σημάδια  προβλήματος με το έμβρυο. Οι έγκυες που πάσχουν από διαβήτη, υπέρταση, ή άλλες ιατρικές επιπλοκές, θα έχουν πιο συχνούς υπερήχους.

Κατά τη διάρκεια ενός τυπικού υπερηχογράφηματος, ο ιατρός θα:

  • ελέγξει τον κτύπο της καρδιάς του μωρού σας
  • μετρήσει το μέγεθος του μωρού σας
  • ελέγξει εάν υπάρχουν περισσότερα από ένα μωρό
  • ελέγξει τη θέση του πλακούντα
  • αξιολογήσει την ποσότητα αμνιακού υγρού στη μήτρα

Εξέταση εμβρύου για φυσικές ανωμαλίες

Ο ιατρός θα εξετάσει προσεκτικά τη βασική ανατομία του μωρού, συμπεριλαμβανομένων του κεφαλιού, του λαιμού, του στήθους, της καρδιάς, της σπονδυλικής στήλης, του στομαχιού, των νεφρών, των χεριών, των ποδιών, και του ομφάλιου λώρου για να βεβαιωθεί ότι η ανάπτυξη είναι σωστή.

Προσδιορισμός φύλου

Αν θέλετε να μάθετε αν το μωρό είναι αγόρι ή κορίτσι, συνήθως μπορείτε περίπου στις 16 με 20 εβδομάδες, εκτός αν, για παράδειγμα, το χέρι του παιδιού σας καλύπτει τα γεννητικά του όργανα κατά τη διάρκεια της σάρωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι σημαντικό για το γιατρό να γνωρίζει το φύλο του μωρού σας – για παράδειγμα, εάν το μωρό πιστεύεται ότι είναι σε κίνδυνο για ορισμένες συγγενείς ανωμαλίες που κληρονομούνται βάσει του αν είναι άρρεν ή θήλυ.

Αιμορραγία

Εάν έχετε κολπική αιμορραγία νωρίς στην εγκυμοσύνη σας, ο γυναικολόγος μπορεί να ανησυχεί για αποβολή και να προγραμματίσει έναν υπέρηχο για να ελέγξει το μωρό σας. Ο χτύπος της καρδιάς  του μωρού θα πρέπει να είναι σαφώς ορατός κατά τις 6 εβδομάδες της εγκυμοσύνης (υποθέτοντας έναν εμμηνορροϊκό κύκλο 28 ημερών).

Εάν η καρδιά του μωρού φαίνεται να χτυπάει στο υπερηχογράφημα μετά από επτά εβδομάδες, οι πιθανότητές να συνεχιστεί η εγκυμοσύνη είναι μεγαλύτερες από 97%. Αν δεν μπορείτε να δείτε την καρδιά να χτυπάει, μην ανησυχείτε. Μπορεί ο κύκλος να είναι μεγαλύτερος από το μέσο όρο, επομένως να γίνει επανάληψη σε μια εβδομάδα.

Έκτοπη κύηση

Σε περίπτωση έκτοπης κύησης, η οποία συμβαίνει όταν το έμβρυο δεν είναι στη μήτρα, ο γιατρός θα προσπαθήσει να προσδιορίσει που βρίσκεται το έμβρυο.

Αβέβαιη ηλικία κύησης

Αν δεν είστε σίγουροι για την ημερομηνία που ξεκίνησε η τελευταία έμμηνος ρύση, ο γιατρός μπορεί να προτείνει έναν υπέρηχο σε 6 ή 7 εβδομάδες για να δει πόσο καιρό έχει ξεκινήσει η κύηση.

Στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ο γιατρός ίσως συστήσει υπερηχογράφημα.

Οι πιο κοινοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι:

  • προσδιορισμός αιτίας κολπικής αιμορραγίας
  • έλεγχος ανάπτυξης του μωρού
  • έλεγχος στάθμης αμνιακού υγρού
  • καθορισμός προγραμματισμού καισαρικής τομής.