Ενδομητρίωση εντέρου

Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος Γυναικολόγος

Η ενδομητρίωση είναι η νόσος εκείνη κατά την οποία κύτταρα παρόμοια με αυτά του ενδομητρίου αναπτύσσονται σε θέσεις εκτός της φυσιολογικής, έξω δηλαδή από την μήτρα. Μία από  τις περιοχές που μπορεί να αναπτυχθεί η ενδομητρίωση είναι το λεπτό και το παχύ έντερο.

Η ενδομητρίωση μπορεί να προσβάλλει το έντερο με τους εξής τρόπους:

  • Επιφανειακά: οι εστίες ενδομητρίωσης βρίσκονται στην επιφάνεια του εντέρου.
  • Εν τω βάθει : οι εστίες ενδομητρίωσης διαπερνούν το τοίχωμα του εντέρου και μπορεί να προβάλλουν και μέσα στον αυλό.

Πόσο συχνή είναι η προσβολή του εντέρου από την ενδομητρίωση;

H συχνότητα ενδομητρίωσης του εντέρου υπολογιζεται ότι είναι περίπου 20% στους ασθενείς με ενδομητρίωση.Όταν η ενδομητρίωση προσβάλλει το έντερο,το 10% των περιπτώσεων αφορά το λεπτό έντερο ενώ το υπόλοιπο 90% προσβάλλει το παχύ  και κυρίως το σιγμοειδές και το ορθo.

Υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει η νόσος;

Σε αρκετές περιπτώσεις που η ενδομητρίωση αναπτύσσεται πίσω από την μήτρα και μπροστά από το έντερο (στον ορθοκολπικό χώρο όπως ονομάζεται),είναι δυνατόν οι εστίες αυτές από επιφανειακές να εξελιχθούν σε διηθητικές,δηλαδή να διηθήσουν το τοίχωμα του εντέρου και να φτάσουν έως και τον αυλό του.

Τι συμπτώματα προκαλεί η ενδομητρίωση όταν προσβάλλει το έντερο;

Τις περισσότερες φορές οι ασθενείς παραπονιούνται για ενοχλήσεις παρόμοιες με αυτές του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS).Σε μερικές περιπτώσεις τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης επιτείνονται κατά την διάρκεια της περιόδου επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη επηρεασμένη ποιότητα ζωής των γυναικών αυτών.

Τα πιο συχνά συμπτώματα που βλέπουμε σε ενδομητρίωση του εντέρου είναι:

  • πόνος κατά την αφόδευση (δυσχεσία)
  • βύθειος πόνος κατά την σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια)
  • δυσκοιλιότητα
  • σε μερικές περίπτώσεις υπάρχει και απώλεια αίματος με τα κόπρανα

Τι πρέπει να κάνω αν νομίζω ότι ίσως έχω ενδομητρίωση του εντέρου;

Το κλειδί για την αντιμετώπιση και την θεραπεία είναι η συμβουλευτική με έναν Χειρουργό Γυναικολόγο εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης ώστε να ενημερωθείτε λεπτομερώς για τις επιλογές που έχετε.Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και για τον λόγο αυτό απαιτείται εξατομικευμένη προσέγγιση ώστε