Τι συμβαίνει όταν η σεξουαλική επαφή είναι επώδυνη;

Η δυσπαρεύνια (επώδυνη σεξουαλική επαφή) είναι ένα συχνό πρόβλημα για το οποίο πολλές γυναίκες αισθάνονται ντροπή,φόβο και αποτελεί ένα θέμα «ταμπού» το οποίο δεν συζητείται ανοιχτά. Είναι απολύτως φυσιολογικό οι γυναίκες αυτές να νιώθουν άγχος για ένα τόσο προσωπικό πρόβλημα αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες. Η δυσπαρεύνια είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική και προσωπική ζωή μιας γυναίκας και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευτυχία και την αυτοεκτίμησή της.

Η σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι επώδυνη τόσο εξαιτίας ψυχολογικών παραγόντων όσο και εξαιτίας ιατρικών.

Η αναζήτηση βοήθειας από ειδικό ιατρό μπορεί να αποβεί καθοριστική όχι μόνο στην ύφεση αυτού του προβλήματος αλλά και στην πλήρη θεραπεία του.

Τι είδους πόνος εμφανίζεται κατά την δυσπαρεύνια;

Η διερεύνηση του είδους του πόνου που εμφανίζεται κατά την επαφή μπορεί να αναδείξει και την πιθανή αιτιολογία του. Σημαντικές είναι οι ερωτήσεις όπως «είναι ο πόνος επιφανειακός ή εντοπίζεται κάπου βαθύτερα;» ,  «η εισαγωγή του ταμπόν προκαλεί πόνο;»

Διαφορετικά είδη πόνου έχουν και διαφορετική αιτιολογία και διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης.

Βύθειος πόνος (deep dyspareunia)

Το είδος αυτού του πόνου εμφανίζεται μετά την αρχική διείσδυση και μπορεί να επιδεινωθεί κατά την διάρκεια της πράξης. Πολλές φορές παραμένει και μετά το τέλος της σεξουαλικής επαφής για πολλές ώρες.

  • Ενδομητρίωση : Στην ενδομητρίωση το είδος του ιστού που κανονικά βρίσκεται εντος της μήτρας (ενδομήτριο),ανευρίσκεται σε διάφορες άλλες μη φυσιολογικές θέσεις. Σε περίπτωση που αναπτυχθεί πίσω από τον κόλπο ή πίσω από το κατώτερο τμήμα της μήτρας (ιερομητρικοί σύνδεσμοι),τότε η σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνη και ο πόνος να επιμένει για ώρες ή και μέρες μετά την επαφή. (βλέπε εδώ)
  • Φλεγμονή της πυέλου (PID): Η πυελική φλεγμονή μπορεί να δημιουργηθεί εξαιτίας σεξουαλικών μεταδιδόμενων λοιμώξεων κυρίως από χλαμύδια.
  • Ινομυώματα: Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι οι οποίοι προέρχονται από τον μυ της μήτρας.Μπορεί να προκαλέσουν βαριές αιμορραγίες (μηνομητρορραγίες) καθώς και πόνο κατά την επαφή. (βλέπε εδώ)
  • Συμφύσεις: Οι συμφύσεις είναι ινώδεις ταινίες οι οποίες προκαλούν συγκόλληση των οργάνων της πυέλου. Αιτίες εμφάνισης τους μπορεί να είναι η ενδομητρίωση,η φλεγμονή της πυέλου ή προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις.
  • Πρόπτωση μήτρας: Η εξασθένιση του πυελικού εδάφους μπορεί να οδηγήσει σε «πτώση» της μήτρας στον κόλπο ή ακόμα και εκτός αυτού (πρόπτωση 4ου βαθμού).

Τι εξετάσεις πρέπει να γίνουν;

Λήψη ιστορικού: Η λεπτομερής λήψη ιστορικού είναι το απαραίτητο και βασικό βήμα για την κατανόηση του είδους του πόνου και της αιτιολογίας του.

Κλινική εξέταση: Η κλινική εξέταση θα αναδείξει σημεία ευαισθησίας και πόνου.Μπορεί επίσης να αναδείξει όζους ενδομητρίωσης καθώς και αύξηση του μεγέθους της μήτρας.

Εξετάσεις: Τις περισσότερες φορές απαιτείται η διενέργεια υπερηχογραφήματος ή μαγνητικής τομογραφίας.Η διαγνωστική λαπαροσκόπηση επίσης μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες καθώς και να θεραπεύσει συγκεκριμένες αιτίες.

Η άμεση αντιμετώπιση της δυσπαρεύνιας είναι πολύ σημαντική. Και αυτό επειδή μία επώδυνη επαφή μπορεί να προκαλέσει άγχος,φόβο και συνεπώς έντονο μυικό σπασμό. Αυτά με την σειρά τους προκαλούν εκ νέου έντονο πόνο,δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.