Τι είναι η ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση είναι μία κατάσταση κατά την οποία ιστός παρόμοιος με το ενδομήτριο (που είναι η λεπτή εσωτερική επένδυση της μήτρας) αναπτύσσεται σε μη φυσιολογικές περιοχές εκτός της μήτρας. Οι περιοχές αυτές μπορεί να είναι οι σάλπιγγες,οι ωοθήκες,η ουροδόχος κύστη,το έντερο ακόμα το διάφραγμα. Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλεί έντονο πόνο στην κοιλιά, βαρειές αιμορραγίες, επώδυνη σεξουαλική επαφή καθώς και υπογονιμότητα.

Η ενδομητρίωση είναι μια πολύ πιο κοινή πάθηση απ’όσο πιστεύεται. Η συχνότητά της υπολογίζεται σε 1 κάθε 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Επίσης στις 10 γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας ,οι 5 έχουν ενδομητρίωση ,ποσοστό πολύ υψηλό.

Παρά την μεγάλη συχνότητα εμφάνισης της πάθησης αυτής,είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές δεν διαγιγνώσκεται. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες η διάγνωση της ενδομητρίωσης καθυστερεί κατά μέσο όρο 8 έτη από την έναρξη των συμπτωμάτων ακόμα και σε προηγμένα ιατρικά κράτη όπως η Μεγάλη Βρετανία. Αυτό είναι μη αποδεκτό την στιγμή που υπολογίζεται ότι ενδομητρίωση επηρεάζει περισσότερες από 2 εκατομμύρια γυναίκες  στην Μεγάλη Βρετανία μόνο.

Η ενδομητρίωση τα τελευταία χρόνια τείνει να καταστεί και κοινωνικό πρόβλημα καθώς επηρεάζει (άλλοτε μη αναστρέψιμα) την υγεία των γυναικών,την ποιότητα ζωής τους,την γονιμότητα καθώς και τις σεξουαλικές τους σχέσεις.

Τι συμβαίνει στην ενδομητρίωση;

Σε κάθε περίοδο που έχει μια γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας (κάθε μήνα δηλαδή), το ενδομήτριο που είναι ο εσωτερικός χιτώνας της μήτρας αποπίπτει, “πέφτει” δηλαδή και διαφεύγει μέσω του κόλπου. Σε μία γυναίκα με ενδομητρίωση οι εστίες ενδομητρίωσης που βρίσκονται σε διάφορα σημεία εντός της κοιλιάς, απελευθερώνουν αίμα εντός αυτής. Αυτή η αιμορραγία από τις θέσεις αυτές προκαλεί έντονο πόνο, φλεγμονή, δημιουργία ουλώδη ιστού καθώς και δημιουργία κύστεων στις ωοθήκες.

Ποιός μπορεί να εμφανίσει ενδομήτριωση;

Η πιο σύντομη απάντηση είναι οποιαδήποτε γυναίκα. Η ενδομητρίωση επηρεάζει περίπου 157 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως. Η ενδομητρίωση πιστεύεται ότι είναι η δεύτερη πιο συχνή γυναικολογική πάθηση.

Γιατί εμφανίζεται η ενδομητρίωση;

Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι η ενδομητρίωση είναι μία πολυπαραγοντική νόσος. Πιστεύεται ότι γενετικοί και επιγενετικοί παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνισή της.Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι όταν συγκεκριμένα γονίδια (γενετικοί παράγοντες) βρεθούν κάτω από συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες (επιγενετικοί παράγοντες) τότε τα γονίδια αυτά μπορούν να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν οδηγώντας έτσι στην εμφάνιση της νόσου.

Γιατί η ενδομητρίωση δεν εμφανίζεται σε όλες τις γυναίκες;

Εικάζεται ότι βασικό ρόλο ίσως παίζουν και γενετικοί παράγοντες που μαζί με την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού προκαλούν το βιολογικό αυτό «έναυσμα» εμφάνισης της νόσου. Επί του παρόντος διεξάγονται πολλές έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο οι οποίες ίσως μας δώσουν περισσότερες απαντήσεις.