Υπάρχει θεραπεία για την ενδομητρίωση;

Η διάγνωση μιας γυναίκας με ενδομητρίωση συνήθως συνοδεύεται και από διάφορους μύθους και φυσικά παραπληροφόρηση γύρω από την συγκεκριμένη γυναικολογική ασθένεια.Αυτό συμβαίνει κυρίως μέσω του διαδυκτίου, έντυπου υλικού αλλά και μέσω ιατρών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ενδομητρίωση δεν μπορεί να θεραπευθεί. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια.

Η ενδομητρίωση είναι μία ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση που ταλαιπωρεί και επηρεάζει την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει η γυναίκα αυτή να υποφέρει σιωπηρά.

Όχι μόνο υπάρχουν θεραπείες για να παρεμποδιστεί η εξέλιξη της νόσου αλλά σε έμπειρα χειρουργικά χέρια η νόσος αυτή μπορεί να θεραπευθεί πλήρως.

Γιατί πιστεύεται ότι η ενδομητρίωση δεν είναι θεραπεύσιμη;

Είναι αλήθεια ότι η θεραπεία της ενδομητρίωσης αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για τον κλινικό ιατρό,ιδίως αν δεν έχει εκτεθεί κλινικά και χειρουργικά σε τέτοιου είδους περιστατικά.

Ανεπαρκές χειρουργείο σε μη έμπειρα χέρια σημαίνει ατελή απομάκρυνση των ενδομητριωσικών εστιών και γρήγορη υποτροπή της νόσου πολλές φορές σε βαρύτερη μορφή. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν οι εστίες ενδομητρίωσης αντιμετωπίζονται με «κάψιμο» είτε με την μορφή διαθερμίας (ablation) είτε με laser.

Η ορθή χειρουργική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης αποτελείται από την πλήρη και λεπτομερή αφαίρεση όλων των εστιών που βρίσκονται στην πύελο (excision technique). Η εξαίρεση όλων των εστιών ενδομητρίωσης οδηγεί σε πάρα πολύ υψηλά ποσοστά μόνιμης θεραπείας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί καινούριες χειρουργικές τεχνικές. Ο Dr. Κυριακόπουλος έχει χειρουργήσει πάρα πολλές ασθενείς οι οποίες πλέον ζουν χωρίς να υποφέρουν από τον πόνο της ενδομητρίωσης. Μαζί με τον δάσκαλό του, κ. Shaheen Khazali MD,MRCOG,MSc ο οποίος θεωρείται από τους κορυφαίους χειρουργούς ενδομητρίωσης παγκοσμίως (διευθυντής του μεγαλύτερου κέντρου ενδομητρίωσης του Ηνωμένου Βασιλείου), αναλαμβάνουν την αντιμετώπιση πολύπλοκων περιστατικών που παραπέμπονται στο κεντρο ενδομητρίωσης του “the Lister” Hospital,Chelsey,Uk από ολόκληρο τον ευρωπαικό χώρο και όχι μόνο. (βλέπε εδώ βιογραφικό)

Ποιά είναι η καλύτερη θεραπεία για την ενδομητρίωση;

Η κατάλληλη θεραπεία εξαρτάται από τα συμπτώματα, την έκταση της νόσου και φυσικά εάν υπάρχει συμμετοχή από άλλα όργανα όπως η ουροδόχος κύστη,το έντερο,οι ουρητήρες,οι σάλπιγγες,το διάφραγμα κτλ.Πολλές φορές δεν είναι απαραίτητη κάποια θεραπεία και η απλή παρακολούθηση είναι η καλύτερη λύση.

Το κλειδί για την επιτυχία είναι

    • πρώτον  η σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση των γυναικών (endometriosis awareness) ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν πιθανά συμπτώματα
    • δεύτερον η συμβουλευτική με Γυναικολόγο Χειρουργό εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης.

Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι καμία μορφή πόνου δεν είναι φυσιολογική,και η επιλογή να ζει κάποιος με τον πόνο απλά δεν αποτελεί επιλογή.