Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις «όγκοι» της μήτρας. Προέρχονται από τον μυ της μήτρας (λείες μυικές ίνες) και από ινώδη ιστό.Εξορμώνται από την μήτρα και μπορεί να βρίσκονται σε διάφορες θέσεις εντός ή εκτός αυτής. Το μέγεθός τους ποικίλλει και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 15 εκατοστά καταλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο το μεγαλύτερο μέρος της κοιλιακής χώρας.

Η πιθανότητα να εμφανίσει ινομύωμα μία γυναίκα της λευκής φυλής κυμαίνεται περίπου στο 83%, ενώ της μαύρης φυλής στο 92 %. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι τα ινομυώματα είναι πολύ πιο συχνά απ’ότι πιστεύεται.

Πως ταξινομούνται τα ινομυώματα ανάλογα της θέσης τους;

Τα ινομυώματα μπορεί να αναπτυχθούν σε διάφορες θέσεις εντός και εκτός της μήτρας.Ανάλογα με το σημείο που αναπτύσσονται διακρίνονται σε :

  • Υπορρογόνια : αυτά αναπτύσσονται στην εξωτερική επιφάνεια της μήτρας και κάτω από το εξωτερικό κάλυμμα (χιτώνα) της μήτρας που ονομάζεται ορογόνος. Μπορεί να μεγαλώσουν και να αποκτήσουν μεγάλες διαστάσεις. Συνήθως προκαλούν συμπτώματα εξαιτίας της πίεσης γειτονικών οργάνων όπως η ουροδόχος κύστη (συχνουρία) και το έντερο (δυσκοιλιότητα).
  • Ενδοτοιχωματικά: Αυτά αναπτύσσονται εντός του τοιχώματος της μήτρας ,στον μυ (μυομήτριο).
  • Υποβλεννογόνια: Τα ινομυώματα αυτά προβάλλουν μέσα στην κοιλότητα της μήτρας (ενδομήτριο) και πολλές φορές προκαλούν μηνοραγίες (βλέπε εδώ).
  • Τεχθέντα : Τα ινομυώματα αυτά «κρέμονται» από την μήτρα με έναν μίσχο ο οποίος τα τροφοδοτεί με αίμα. Μπορεί να βρίσκονται μέσα στην κοιλιά ή σπανιότερα να βγαίνουν μέσα από τον τράχηλο και να βρίσκονται στον κόλπο.

Τα ινομυώματα είναι οιστρογόνο-εξαρτώμενα.Αυτό σημαίνει ότι στην αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας (που ο οργανισμός κατακλύζεται από οιστρογόνα) τα ινομυώματα συνήθως αυξάνουν σε μέγεθος. Στην περίοδο της εμμηνόπαυσης που η παραγωγή των οιστρογόνων ελαχιστοποιείται,τα ινομυώματα συρρικνώνονται ή και εξαφανίζονται (ανάλογα με το προ-εμμηνοπαυσιακό μέγεθός τους).

Τι συμπτώματα μπορεί να προκαλέσει ένα ινομύωμα;

 Τις περισσότερες φορές τα ινομυώματα δεν προκαλούν κάποιο σύμπτωμα.Μία στις τρεις όμως γυναίκες που έχουν ινομυώματα θα βιώσει ένα από τα παρακάτω ή συνδυασμό αυτών:

  • «βαρειές» περιόδους (μηνορραγίες)
  • έντονο πόνο στην κοιλιά με ή χωρίς αντανάκλαση στην πλάτη,κυρίως όταν το ινομύωμα νεκρώνεται ή δεν φτάνει η αγγείωσή του για να τροφοδοτηθεί.
  • Συχνουρία
  • Δυσκοιλιότητα
  • Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή
  • Υπογονιμότητα,ιδίως εάν τον ινομύωμα εμποδίζει την διέλευση του σπερματοζωαρίου,του ωαρίου ή του γονιμοποιημένου ωαρίου.

Πως γίνεται η διάγνωση των ινομυωμάτων;

Ο Χειρουργός Γυναικολόγος οφείλει να λάβει ένα πλήρες ιστορικό ώστε να κατανοήσει το είδος των ενοχλημάτων που προκαλούν τα ινομυώματα,την σοβαρότητά τους καθώς και το πόσο επηρεάζουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής της ασθενούς. Μεγάλα ινομυώματα μπορούν να ψηλαφηθούν είτε κολπικά είτε ακόμα και από την κοιλιά.Πολλές φορές βέβαια ανακαλύπτονται και τυχαία κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο ρουτίνας.

Βασική εξέταση σε περίπτωση ινομυωμάτων που προκαλούν μηνορραγίες είναι η γενική αίματος ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει σημαντική πτώση του αιματοκρίτη.Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ιδίως αν συνοδεύεται με έντονη κόπωση της ασθενούς και αδυναμία.

Σημαντική είναι επίσης η τοπογραφική διερεύνηση των ινομυωμάτων,ο καθορισμός δηλαδή της θέσης τους αλλά και του μεγέθους τους. Αυτό μπορεί να γίνει με το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα και την μαγνητική τομογραφία.

Πως αντιμετωπίζονται τα ινομυώματα; 

Η θεραπεία των ινομυωμάτων είναι πάντα εξειδικευμένη για την κάθε ασθενή. Σημαντικό ρόλο για την επιλογή της θεραπείας αποτελούν η θέση και το μέγεθός τους,τα  συμπτώματα που προκαλούν,όπως επίσης η ηλικία της ασθενούς και η επιθυμία της για μελλοντική εγκυμοσύνη.

Σε περίπτωση απόφασης για χειρουργική εξαίρεση , ο ρόλος της λαπαροσκόπησης (βλέπε εδώ) ή της υστεροσκόπησης (βλέπε εδώ) είναι πολύ σημαντικός και προτιμητέος έναντι του κλασσικού ανοιχτού χειρουργείου.

Ο Dr. Κυριακόπουλος έχει μεγάλη εμπειρία στην χειρουργική αντιμετώπιση των ινομυωμάτων καθώς  έχει εκτελέσει λαπαροσκοπικά δεκάδες επεμβάσεις τέτοιας φύσης με εντυπωσιακά αποτελέσματα κυήσεων στην συνέχεια. Εφαρμόζει  καινοτόμες τεχνικές για γρηγορότερη επούλωση της μήτρας και ελαχιστοποιώντας την δημιουργία ουλών ώστε το ευσεβές αυτό όργανο να είναι σε άριστη κατάσταση για  να μπορεί μελλοντικά να φέρει εις πέρας  μια υγιή εγκυμοσύνη.