Τι είναι η υστεροσκόπηση;

Η υστεροσκόπηση είναι η δεύτερη (μετά τη λαπαροσκόπηση) ενδοσκοπική τεχνική που εφαρμόζεται ευρέως στη Γυναικολογία. Ανήκει στις ελάχιστα παρεμβατικές τεχνικές της χειρουργικής (minimal invasive surgery).

H υστεροσκόπηση  μπορεί να είναι  διαγνωστική (για την διάγνωση διαφόρων παθήσεων) όσο και χειρουργική δηλαδή για την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων του ενδομητρίου (της κοιλότητας δηλαδή της μήτρας) ή του τραχήλου που είναι το κατώτερο τμήμα της μήτρας. Τις περισσότερες φορές η διαγνωστική και η χειρουργική υστεροσκόπηση εφαρμόζονται ταυτόχρονα.

Πως γίνεται η υστεροσκόπηση;

Η τεχνική της υστεροσκόπησης στηρίζεται στην εισαγωγή μίας πολύ λεπτής κάμερας διαμέτρου μερικών χιλιοστών (υστεροσκόπιο) μέσω του κόλπου στον τράχηλο της μήτρας και εν συνεχεία στην ενδομητρική κοιλότητα. Η μεγέθυνση και η άμεση όραση επιτρέπουν τον με ακρίβεια έλεγχο της ενδομητρικής κοιλότητας.

Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατός ο εντοπισμός ενδομητρικών ή ή ενδοτραχηλικών πολυπόδων, υποβλεννογόνιων ινομυωμάτων ή άλλων ύποπτων περιοχών από τις οποίες χρειάζεται να λάβουμε υλικό για βιοψία. Επίσης σε περιπτώσεις διαφραγμάτων ή άλλων συγγενών ανωμαλιών της μήτρας, η υστεροσκόπηση είναι η μέθοδος εκλογής ώστε να αποκατασταθεί η ανατομία.

Για ποιούς λόγους γίνεται η υστεροσκόπηση;

  • Μετεμμηνοπαυσιακή κολπική αιμόρροια
  • Διαταραχές της εμμήνου ρύσεως
  • Υπογονιμότητα
  • Πολύποδες
  • Ινομυώματα

Χρειάζεται αναισθησία για την μέθοδο αυτή ;

Η υστεροσκόπηση  γίνεται με ελαφρά αναισθησία (μέθη). Μπορεί όμως να γίνει χωρίς καθόλου αναισθησία μόνο με την χορήγηση απλών αναλγητικών πριν το χειρουργείο. Η εξελιγμένη  αυτή μορφή της  υστεροσκόπησης (office hysteroscopy) μπορεί να γίνει υπό προυποθέσεις όπως για παράδειγμα η ασθενής να έχει ήδη τεκνοποιήσει ώστε να μην αισθάνεται δυσφορία ή πόνο κατά την διέλευση της κάμερας (υστεροσκοπίου) από τον τράχηλο.

Πόσο πονάει η εξέταση αυτη;

Ο πόνος μετά την υστεροσκόπηση είναι παρόμοιος με τον  πόνο περιόδου. Διαρκεί για 1-2 μέρες και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Μικρή ροή αίματος θα υπάρχει μετά την διαγνωστική υστεροσκόπηση για 1-2 μέρες, ενώ μετά από την χειρουργική υστεροσκόπηση η μικρή αυτή (καφεοειδής) ροή μπορεί να διαρκέσει έως και 7 ημέρες.

Τι θα συμβεί κατά την ημέρα του χειρουργείου;

Την ημέρα του χειρουργείου (ή την ημέρα πριν το χειρουργείο) θα κάνετε τον προεγχειρητικό σας έλεγχο και στην συνέχεια θα συναντηθείτε με τον αναισθησιολόγο για να συζητήσετε μαζί του τα αποτελέσματα του προεγχειρητικού καθώς επίσης και να απαντήσετε σε διάφορες ερωτήσεις που αφορούν το ιατρικό σας ιστορικό.

Την ημέρα του χειρουργείου θα σας επισκεφθεί και ο Dr. Κυριακόπουλος με τον οποίο θα συζητήσετε ακόμα μια φορά διάφορα θέματα που αφορούν την χειρουργική επέμβαση.

Τι γίνεται όταν τελειώσει η υστεροσκόπηση;

Μετά το τέλος της επέμβασης, η ασθενής παραμένει για 30-45 περίπου λεπτά στον χώρο της ανάνηψης ώστε να “αποτοξινωθεί” από το αναισθητικό που υπάρχει στον οργανισμός της. Στην συνέχεια και εφόσον αισθάνεται καλά μπορεί να αποχωρήσει από το νοσοκομείο. Ο μέσος όρος παραμονής στο νοσοκομείο μετά από το τέλος της επέμβασης είναι 2-4 περίπου ώρες.

Τι να περιμένω μετά την επέμβαση αυτή;

  • Μικρή ροή αίματος θα υπάρχει μετά την διαγνωστική υστεροσκόπηση για 1-2 μέρες, ενώ μετά από την χειρουργική υστεροσκόπηση η μικρή αυτή (καφεοειδής) ροή μπορεί να διαρκέσει έως και 7 ημέρες.Καλή θα ήταν η καθημερινή περιποίηση και υγιεινή της περιοχής με άφθονο και νερό και χρήση καθαρών βαμβακερών εσωρούχων.
  • Σεξουαλική επαφή μπορεί να υπάρξει 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση, εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι.Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται προφυλακτικό για ένα μικρό χρονικό διάστημα ώστε να μειωθούν οι ήδη  μικρές πιθανότητες μόλυνσης της ενδομήτριας κοιλότητας από μικροοργανισμούς του κόλπου.
  • Η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι άμεση,ακόμα και την ίδια ημέρα εφόσον δεν υπάρχουν ιδιαίτερα ενοχλήματα.

Σε περίπτωση αφαίρεσης κάποιου ιστού (όπως πολύποδας) ή λήψη δείγματος για εξέταση (βιοψία),αυτά αποστέλλονται για παθολογοανατομική εξέταση (ιστολογική). Τα αποτελέσματα της ιστολογικής συνήθως είναι έτοιμα 2-3 εβδομάδες μετα την επέμβαση. Ο Dr. Κυριακόπουλος θα επικοινωνήσει μαζί σας όταν τα αποτελέσματα είναι έτοιμα ώστε να σας ενημερώσει και  να απαντήσει σε οποιεσδήποτε  τυχόν απορίες έχετε.

Ο Dr Κυριακόπουλος έχοντας εκτελέσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό υστεροσκοπήσεων εξαιρετικής πολυπλοκότητας ,μπορεί να σας συμβουλεύσει κατάλληλα και να σας καθοδηγήσει ώστε η έκβαση  της δικής σας υστεροσκόπησης να είναι επιτυχής.