Αδενομύωση
Τι είναι; | Διαφορά αδενομύωσης – ενδομητρίωσης
Ποιός αποκτά| Διάγνωση | Αντιμετώπιση
Τι είναι η αδενομύωση;
Η αδενομύωση είναι μία επώδυνη κατάσταση κατά την οποία κύτταρα παρόμοια με αυτά του ενδομητρίου διεισδύουν εντός του μυός της μήτρας (μυομήτριο). Κατά την διάρκεια της περιόδου ο ιστός αυτός που βρίσκεται εντός του μυός της μήτρας αιμορραγεί και οδηγεί σε φλεγμονή, οξύ πυελικό πόνο και συχνά σε βαριές αιμορραγίες.
Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ αδενομύωσης και ενδομητρίωσης;
Οι δύο αυτές καταστάσεις συχνά συνδέονται μεταξύ τους και προκαλούν επώδυνη εμμηνορυσία (περίοδο) καθώς και επώδυνη σεξουαλική επαφή.
Στην ενδομητρίωση (βλέπε εδώ) οι εστίες βρίσκονται εκτός της μήτρας σε διάφορες περιοχές στην κοιλιά ενώ στην αδενομύωση οι βρίσκονται εντός της μήτρας, στον μυ. Με άλλα λόγια η αδενομύωση είναι η ενδομητρίωση της μήτρας.
Ποιός μπορεί να αποκτήσει αδενομύωση ;
Η πιο σύντομη απάντηση είναι οποιαδήποτε γυναίκα. Υπάρχουν όμως μελέτες που δείχνουν ότι υψηλότερου ρίσκου για εμφάνιση αδενομύωσης είναι οι γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει και οι γυναίκες που έχουν ήδη ενδομητρίωση. Εχουμε παρατηρήσει όμως ότι η αδενομύωση μπορεί να εμφανιστεί και σε νεαρότερες γυναίκες ηλικίας 20-25 ετών χωρίς να μπορούμε να το εξηγήσουμε με τα σημερινά δεδομένα της ιατρικής.
Πως μπορεί να γίνει η διάγνωση της αδενομύωσης;
Ένας έμπειρος Χειρουργός Γυναικολόγος ενδομητρίωσης μπορεί να υποπτευθεί την παρουσία της αδενομύωσης από την λήψη του ιστορικού καθώς και την κλινική εξέταση. Σε πιθανή παρουσία αδενομύωσης η μήτρα, κατά την ψηλάφιση, εμφανίζεται ελαφρώς διογκωμένη και μπορεί να προκαλεί έντονο πόνο. Φυσικά η κλινική εξέταση δεν αρκεί από μόνη της.
Η παρουσία αδενομύωσης μπορεί να διαγνωσθεί και με το υπερηχογράφημα η την μαγνητική τομογραφία.
Πως μπορεί να αντιμετωπισθεί η αδενομύωση;
Η τρόπος αντιμετώπισης της αδενομύωσης θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες οι οποίοι διερευνώνται κατά την συζήτηση με τον ειδικό ιατρό.
Περιγραφικά θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε ότι η αδενομύωση, αναλόγως των συμπτωμάτων που προκαλεί,μπορεί να αντιμετωπιστεί με
- απλά παυσίπονα
- αναστολή των μηνιαίων περιόδων με ορμονικές θεραπείες
- με το ειδικό σπιράλ Mirena που απελευθερώνει λεβονοργεστρέλη στην ενδομήτριο κοιλότητα
- με την λαπαροσκοπική υστερεκτομή η οποία είναι και η απόλυτη θεραπεία της αδενομύωσης
Η απόφαση για το είδος της θεραπείας περνάει μέσα από την συζήτηση με τον Γυναικολόγο Χειρουργό-ειδικό στην ενδομητρίωση ο οποίος θα προσπαθήσει να ισορροπήσει τον πόνο που βιώνει η ασθενής με τις προσωπικές της προτιμήσεις και φυσικά με την επιθυμία μελλοντικής τεκνοποίησης.