Λαπαροσκοπική Υστερεκτομή

Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος Γυναικολόγος

Υστερεκτομή

Τι είναι η Υστερεκτομή;

Η Υστερεκτομή είναι με απλά λόγια η αφαίρεση της μήτρας.Ανήκει στην κατηγορία των βαρέων επεμβάσεων αλλά πλέον με την εξέλιξη της ιατρικής  τεχνολογίας και την βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών, το χειρουργείο αυτό αποτελεί (θα μπορούσαμε να πούμε) χειρουργείο ρουτίνας.

Υπάρχουν πολλά είδη Υστερεκτομής;

Η απάντηση είναι ναι.Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η αφαίρεση του σώματος της μήτρας.

  • Ολική Υστερεκτομή: αφαίρεση του σώματος της μήτρας και του τραχήλου (ο τράχηλος είναι το κατώτερο τμήμα της  μήτρας)
  • Υφολική Υστερεκτομή: αφαίρεση μόνο του σώματος της μήτρας και διατήρηση του τραχήλου

Στις παραπάνω δύο κατηγορίες μπορούν να προστεθούν κατά περίπτωση η αφαίρεση της μίας ή και των δύο σαλπίγγων καθώς και η αφαίρεση της μίας ή και των δύο ωοθηκών.

Το είδος της Υστερεκτομής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η αιτία για την οποία γίνεται η υστερεκτομή,η ηλικία της ασθενούς και διάφορες άλλες παραμέτρους.Το είδος της  Υστερεκτομής θα πρέπει πάντα να εξατομικεύεται ώστε να πετυχένεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνητικά σωματικό κόστος για την γυναίκα.

Πως μπορεί να γίνει ένα χειρουργείο Υστερεκτομής;

Υπάρχουν οι εξής τρόποι με τους οποίους μπορεί να διενεργηθεί η υστερεκτομή:

  • κλασσική ανοιχτή υστερεκτομή: διενεργείται με μία τομή χαμηλά στην κοιλιά των 15 εκ. περίπου.
  • λαπαροσκοπική υστερεκτομή: η επέμβαση διεκπεραιώνεται με 3 ή 4 μικρές τομές των 0,5-1 εκ.

Με γαλάζιο χρώμα απεικονίζεται η τομή (1 εκ) στην οποία τοποθετείται η κάμερα.Με πράσινο απεικονίζονται οι βασικές τομές (0,5 εκ) για την διεκπεραίωση του χειρουργείου. Με ροζ χρώμα απεικονίζεται η επιπλέον τομή η οποία γίνεται σε ιδιαίτερα πολύπλοκα χειρουργεία ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια της ασθενούς.

Λαπαροσκοπική Υστερεκτομή

Η λαπαροσκοπική Υστερεκτομή αποτελεί αυτήν την στιγμή την gold standard προσπέλαση σε περίπτωση που απαιτείται η αφαίρεση της μήτρας.Τα ωφέλη της λαπαροσκοπικής μεθόδου είναι πολύ σημαντικά και δεν περιορίζονται μόνο στο σαφώς καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα έναντι του ανοιχτού χειρουργείου.

Μετα από την λαπαροσκοπική υστερεκτομή η  ασθενής έχει πολύ λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια ημέρα ή την επόμενη.Επίσης περιορίζεται η χρήση των αναλγητικών φαρμάκων .

Η απώλεια αίματος κατα την λαπαροσκοπική υστερεκτομή είναι πολύ μικρότερη.Αυτό οφείλεται κυρίως α) στην μεγένθυση της εικόνας του χειρουργικού πεδίου  την οποία έχει ο χειρουργός και β) στα  πολύ λεπτά και εξαιρετικής ακρίβειας εργαλεία τα οποία χρησιμοποιεί.Αυτα τα δύο σε συνδυασμό  δίνουν στον Λαπαροσκόπο Χειρουργό  την δυνατότητα στοχευμένων χειρουργικών κινήσεων και προστασία των μικρών αγγείων και νεύρων ή άλλων δομών που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.

Υπάρχουν ήδη πολλές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η πιθανότητα επιπλοκών είναι πολύ μικρότερη σε ένα χειρουργείο λαπαροσκόπησης από ένα χειρουργείο που γίνεται ανοιχτά.

Η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι ένα αποκελιστικό προνόμιο της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.Ο χρόνος ανάρρωσης φυσικά ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά συνήθως μετά από την λαπαροσκοπική υστερεκτομή η ασθενής μπορεί να επιστρέψει πολύ γρήγορα στην καθημερινότητα και την εργασία της.Εκτιμάται ότι ένα 30% των ασθενών επιστρέφει στην εργασία του την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση ενώ το υπόλοιπο μέσα στην δεύτερη εβδομάδα.Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν σκεφτεί κανείς ότι η ανάρρωση μετά από ανοιχτό χειρουργείο διαρκεί κατά μέσο όρο 20 ημέρες.

Η πιθανότητα μικροβιακής επιμόλυνσης των τομών είναι πολύ μικρότερη στην περίπτωση της λαπαροσκοπικής υστερεκτομής.Αυτό είναι λογικό καθώς οι τομές στην λαπαροσκόπηση είναι ιδιαίτερα μικρές ενώ στο ανοιχτό χειρουργείο υπάρχει μία μεγάλη τομή η οποία μπορεί πιο εύκολα να επιμολυνθεί.Για τον λόγο αυτό η χορήγηση αντιβιοτικών είναι σημαντικό λιγότερη στην περίπτωση της λαπαροσκόπησης.

Τέλος η λαπαροσκοπική υστερεκτομή προσφέρει ένα σαφώς καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα.Οι μικρές τομές που διενεργούνται στην λαπαροσκόπηση δεν χρειάζονται ιδιαίτερη μετεγχειρητική φροντίδα (σε αντίθεση με το ανοιχτό χειρουργείο). Επίσης η δημιουργία ουλής και χηλοειδών είναι πολύ μικρότερη σε αντίθεση με το ανοιχτό χειρουργείο.

Ο Dr Κυριακόπουλος έχει εκτελέσει και συνεχίζει να εκτελεί μεγάλο αριθμό Λαπαροσκοπικών Υστερεκτομών ιδιαίτερης πολυπλοκότητας στην μεγαλύτερη ιδιωτική κλινική Ενδομητρίωσης του Ηνωμένου βασιλείου (The Lister Hospital,London,UK/Endometriosis Dpt.) της οποίας είναι Συνεργάτης.

Επίσης είναι από τους λίγους Χειρουργούς Γυναικολόγους Πανευρωπαικά που έχοντας εκπαιδευτεί σχετικά (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο   St. Louis ,Missouri,USA) εκτελεί την Λαπαροσκοπική Υστερεκτομή με 3 συνολικές τομές αντί της κλασσικής τεχνικής των 4 τομών.