Ενδομητρίωση του ουροποιητικού

Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος Γυναικολόγος


Πόσο συχνά επηρεάζει η
ενδομητρίωση το ουροποιητικό και σε ποια σημεία;

Υπολογίζεται ότι 1-4% των γυναικών με ενδομητρίωση ,θα έχουν ενδομητρίωση και σε κάποιο σημείο του ουροποιητικού τους.

Τα σημεία τα οποία μπορεί να επηρεαστούν είναι οι ουρητήρες και η ουροδόχος κύστη.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης του ουροποιητικού;

Οι γυναίκες με ενδομητρίωση του ουροποιητικού έχουν λίγα έως καθόλου συμπτώματα.Για τον λόγο αυτό η ενδομητρίωση έχει χαρακτηρισθεί ως silentkiller”.Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι η συχνοουρία,η έπειξη για ούρηση (urgency),πόνος κατά την ούρηση καθώς και επανειλημμένες ουρολοιμώξεις.Σεπροχωρημένες καταστάσεις μερικές γυναίκες είναι πιθανόν να παρατηρήσουν και αίμα στα ούρα,ιδίως τις ημέρες της περιόδου.

Πως γίνεται η διάγνωση της ενδομητρίωσης του ουροποιητικού;

H διάγνωση της ενδομητρίωσης του ουροποιητικού απαιτεί την πολύ προσεκτική λήψη ιστορικού καθώς και την ενδελεχή κλινική εξέταση.

Το διακολπικό υπερηχογράφημα μπορεί να αναδείξει όζους ενδομητρίωσης που έχουν διαπεράσει το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης ενώ η αξονική πυελογραφία και η μαγνητική τομογραφία μπορούν να βοηθήσουν στην διάγνωση της απόφραξης του ουρητήρα ή της υδρονέφρωσης.Η λαπαροσκόπηση και η κυστεοσκόπηση θεωρούνται ο ακρογωνιαίος λίθος στην διάγνωση και αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης του ουροποιητικού συστήματος.

Ποιος είναι ο ρόλος της λαπαροσκόπησης στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης του ουροποιητικού συστήματος;

Η ενδομητρίωση του ουροποιητικού ,όπως και η ενδομητρίωση του γαστρεντερικού συστήματος (π.χ εντέρου),αποτελεί προχωρημένη και σοβαρή μορφή ενδομητρίωσης.

Η απόφραξη του ουρητήρα,εάν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως,μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη βλάβη του νεφρού και σε νεφρική ανεπάρκεια (silentkidney loss).

Μία μελέτη του 2012 έδειξε ότι 25-50% των γυναικών με ενδομητρίωση του ουροποιητικού,θα έχουν επηρεασμένη νεφρική λειτουργία,ενώ θα υπάρχει και  «άγνωστος αριθμός ασθενών» στις οποίες ο νεφρός θα έχει ήδη καταστραφεί.

Μέσω της λαπαροσκόπησης είναι δυνατή η ταυτόχρονη ανεύρεση και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο ρόλος της ομάδας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικός για την επιτυχημένη έκβαση του περιστατικού.

O κ. Κυριακόπουλος και η ομάδα του έχουν διαγνώσει εγκαίρως και αντιμετωπίσει πολλές περιπτώσεις ενδομητρίωσης του ουροποιητικού.Οι ασθενείς αυτοί πλέον ζουν χωρίς πόνο και  χωρίς κίνδυνο να επηρεαστεί η νεφρική τους λειτουργία.