Ενδομητρίωση του Ισχιακού νεύρου

Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος Γυναικολόγος

Το ισχιακό νεύρο είναι το μεγαλύτερο νεύρο του ανθρώπινου σώματος.

Η περίπτωση αυτή είναι μία ασυνήθιστη (αλλά όχι σπάνια) εντόπιση της ενδομητρίωσης κατά την οποία ο όζος αναπτύσσεται διπλά (ή μέσα) στο ισχιακό νεύρο.

Η κατάσταση αυτή πολλές φορές είναι δύσκολο να διαγνωσθεί αφού παρουσιάζει την ίδια συμπτωματολογία με την κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Η ισχιαλγία που προκαλείται από ενδομητρίωση έχει αρχικά κυκλικό χαρακτήρα δηλαδή επιδεινώνεται κατά τις ημέρες τις εμμηνορυσίας.

Καθώς η νόσος εξαπλώνεται,τα συμπτώματα της ισχιαλγίας παραμένουν και στον υπόλοιπο κύκλο,δηλαδή και εκτός εμμηνορυσίας.

Τα τυπικά συμπτώματα της ενδομητρίωσης του ισχιακού νεύρου περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στον γλουτό
  • Πόνο/μούδιασμα στην οπίσθια επιφάνεια του ποδιού και της γάμπας
  • Μυική ατροφία γλουτού/γάμπας (σε προχωρημένες περιπτώσεις)
  • Ενίοτε αίσθηση καψίματος/ηλεκτρικού ρεύματος που κατεβαίνει στο πόδι

 

 

Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης είναι σημαντικό να γίνει νωρίς ώστε να μην εγκατασταθούν μόνιμες,μη αναστρέψιμες νευρολογικές βλάβες.Για τον λόγο αυτό η ασθενής θα χρειαστεί να συμβουλευτεί Χειρουργό Ενδομητρίωσης με υπο-εξειδίκευση στην Χειρουργική Νευρολογία της πυέλου (Neuropelveology).

Ο κ. Κυριακόπουλος είναι κάτοχος του διπλώματος ISON Lv. 2 στον τομέα της Νευροχειρουργικής Πυέλου (Neuropelveology) το οποίο έλαβε μετά από την συγκεκριμένη εκπαίδευση υπό την καθοδήγηση Prof. Marc Possover ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της συγκεκριμένης εξειδίκευσης.Το γεγονός αυτό τον καθιστά τον μοναδικό Έλληνα Γυναικολόγο (και από τους ελάχιστους στον κόσμο) που κατέχουν την συγκεκριμένη εξειδίκευση.Ο κλάδος αυτός της Γυναικολογίας ασχολείται με την διάγνωση και αντιμετώπιση παθήσεων (όπως πχ ενδομητρίωση) στις οποίες εμπλέκεται κάποιο νεύρο όπως για παράδειγμα το ισχιακό νεύρο.